Navn

Navn

Bokhyllene omringer meg og damen foran meg lukter av en kjent parfyme. Jeg forsøker å identifisere den, og så er det noen som snakker til meg:

“Hvor langt er du på vei?”

Jeg ser forvirret på henne. Hun ser da at jeg står i køen og kommer ingen vei. Hun nikker mot boken jeg holder. Den har en tittel som minner om “Hva skal barnet hete?” “Åh,” sier jeg, “Jeg er ikke gravid.” Vi rødmer litt begge to, og damen finner plutselig ut at hun er interessert i fugler og går mot faktaseksjonen. Jeg rødmer fremdeles litt, og betaler for boken.

Den egentlige grunnen til jeg kjøpte den er ganske enkelt. Jeg skaper mennesker, noen dager skaper jeg opptil fire-fem stykker og disse trenger navn. Så jeg er alltid på jakt etter nye.

What’s in a name? that which we call a rose

By any other name would smell as sweet;

(Romeo and Juliet, William Shakespeare)

Som skriver vil jeg si at noe av det jeg er dårligst til er å dikte opp navn. Stedsnavn er nok det verste for meg. En venninne forsøkte å trøste meg ved å sende meg denne:

Bilderesultat for tolkien made up languages but named it Mount doom

Det hun ikke tenkte på er at det er karakterene til Tolkien som har navngitt Mount Doom og derfor er det enda mer genialt.

Så derfor er det viktig å tenke: “Hva ville man kalt en mørk og skummel skog?” Der er Svartskogen et bra svar. Og så videre.

Jeg skal snakke litt om egennavn og navn på karakterer. Litteraturen er full av fantastiske navn, og jeg har den grusomme vanen at jeg kaller opp karakterer etter andre karakterer… eller også etter folk jeg kjenner! Noe som kan være litt problematisk. Jeg bruker mye tid på rettferdiggjøre det for meg selv.

Kan ikke min playboy rich bitch hete Laertes, liksom. Navnet er så bra at Shakespeare selv har brukt det! Og der kommer problemet… Jeg forsøker å si til meg selv at det er greit. Rowling tok Hermione fra Shakespeare, kan da ikke jeg bruke et navn som både Shakespeare og Goethe har brukt?

Rowling er fantastisk til å navngi karakterer, og hun må ha brukt evigheter på å finne alle navnene. Jeg vil gi et råd til skrivere: Ikke vent med å skrive en historie til du har de perfekte navnene, man kan endre slikt senere, og må mest sannsynlig gjennom noen gode runder redigering.

Disney har også mange flotte navn. Jeg digger det. Det er viktig at karakterer har et bra navn, det skal være som et varemerke!

Et godt navn er mer verd enn stor rikdom

(Salomons ordspråk 22,1 Bibelen)

Dette er et tips og oppfordring til skrivere: Sett av tid til navnleting og lignende, og sett av tid til skriving, det er viktig at man skriver oftere og mer enn man researcher, for helt ærlig: hva er det man egentlig vil være flinkest til.

De fleste navn har en eller annen spesiell betydning. Jeg har alltid vært glad i navn og fullt opp flere notatbøker med navn. Det er nesten som en liten hobby. En av favoritt navnesidene mine er denne: http://www.behindthename.com/

Her er det mulig å se fakta om navn og også se hvor de stammer fra gjennom et stamtre, og vær så god nå har du noe å gjøre i helga.

De aller fleste har et navn. De fleste har kjøpt en nøkkelring eller en kopp med sitt eget navn og kanskje meningen av det. Jeg har for eksempel selv bygget opp min personlighet rundt mitt navn: “Heidi” som betyr Lys, og Jesus sa han var verdens lys, og da er jeg minst like god som Jesus. (eller noe sånn)

Navnestudie kalles onomastics. (Så om noen lurer på hva jeg skal studere når jeg blir voksen så har jeg funnet det ut nå.) Dette feltet går innom: historie, antropologi, psykologi, sosiologi og mer.

Hvorfor har vi navn? Hvorfor har vi navn? Hva betyr de for oss? Har de noe å si for hvordan vi blir?

Vi har navn for at man skal kunne snakke om hverandre når man ikke er tilstede selv. For å kunne peke ut folk for hverandre. Altså har man hatt beskrivende navn, som Rask, Bjørn, Rød og slik. 

Tenk deg:

En verden uten navn

En verden med kun beskrivende navn

En verden der alle heter et nummer

Hvordan velger man navn til karakterer?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *